Jocurile Europene de la Baku | Ziua a 13-a. După scrimă, aur și la judo pentru România: Andreea Chițu, al doilea titlu european! Larisa Florian și Corina Căprioriu au ratat podiumul

Jocurile Europene de la Baku | Ziua a 13-a. După scrimă, aur și la judo pentru România: Andreea Chițu, al doilea titlu european! Larisa Florian și Corina Căprioriu au ratat podiumul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ziua a 13-a a Jocurilor Europene de la Baku i-a purtat noroc Andreei Chițu, singura judoka tricoloră care a reușit să urce pe podium la concursul care a contat ca și Campionat European de seniori în 2015. Sportiva de 28 de ani s-a încoronat pentru a doua oară campioană a Europei, la categoria -52 kg, urcând zestrea de medalii a delegației tricolore la zece (două de aur, patru de argint și patru de bronz). Larisa Florian a fost surpriza concursului, ajungând, la doar 19 ani, până la meciul cu medalia de bronz pe masă. Adversara sa, nemțoaica Kraesh, învinsă de Chițu în drumul spre aur, a forțat însă de la început în finală și a rezolvat în primul minut lupta.

Corina Căprioriu, favorită la categoria -57 kg, a ratat podiumul, după un sfert de finală dramatic, ajuns în prelungiri și cedat în fața sportivei din Kosovo, Nora Gjakova. Arbitrul a vrut să oprească meciul după un duel împins înafara saltelei, Căprioriu a fost salvată de reluarea video, dar tot ea a cedat, după ce a fost avertizată pentru lipsă de combativitate. Chițu nu s-a putut aduna pentru tabloul de recalificare și a ratat din primul duel șansa la bronz, în timp ce Monica Ungureanu, o altă sportivă creditată cu șanse la podium după un start inspirat de sezon, a părăsit competiția fără victorie, încă din optimi, neintrând astfel în calcule pentru tabloul de recalificare.

Naționalele de baschet 3×3, considerate cu cele mai bune șanse la podium în sporturile pe echipe la această ediție de la Baku pentru delegația României, au evoluat din nou sub potențial, cu multe erori la finalizare, cedând încă din primul meci al tabloului eliminatoriu (optimi), fetele în fața echipei similare a Greciei, iar campionii europeni de la București, din 2014, în fața echipei din Cehia.

 

UPDATE 18:48 Confirmarea podiumului de la judo, categoria -52 kg: Andreea Chițu repetă performanța din 2012, din Rusia și este campioană europeană.


UPDATE 18:40 Judoka Andreea Chițu a câștigat finala categoriei -52 kg, a cucerit al doilea titlu european al carierei, sub privirile Corinei Căprioriu, și a adus al doilea aur delegației României la Jocurile Europene de  la Baku.


UPDATE 18:20 Larisa Florian nu a rezistat nici măcar 60 de secunde în finala pentru bronz, fiind trimisă înafara podiumului de Mareen Kraesh.


UPDATE 18:10 România speră să încheie ziua cu două medalii la judo, la categoria -52 kg, feminin: Andreea Chițu are argintul asigurat și luptă pentru a-l preschimba în aur, iar Larisa Florian intră prima pe tatami, în duelul pentru bronz cu nemțoaica Mareen Kraeh, sportiva eliminată în semifinale de Chițu. La jocurile Europene, se dispută două finale mici și se dau câte două medalii de bronz la fiecare categorie.


UPDATE 17:30 Emilia Colți-Dumitrescu a terminat cu al16-lea timp proba de 1.500 m, stilul liber, în 17:48,66. Titlul i-a revenit italiencei Sveva Schiazzano.


UPDATE 15:30 Andreea Chițu este în finala categoriei -52 kg: a învins-o pe Mareen Kraeh, iar în lupta pentru aur o va înfrunta pe franțuzoaica de 32 de ani, Annabelle Euranie, vicecampioană mondială în 2003.


UPDATE 15:20 Tabloul de recalificare de la judo, categoria -52 kg aduce o veste bună: Larisa Florian este cu un pas mai aproape de bronz, după ce a trecut de olandeza Ente și își așteaptă viitoarea adversară. La categoria -57 kg însă, Corina Căprioriu a pierdut, la germanca Roper și pierde șansa la bronz.


UPDATE 15:00 Eliminare dramatică și pentru naționala masculină de baschet 3×3, în optimi. Cehia s-a impus, în prelungiri, 18-16, după ce primele zece minute de joc s-au încheiat la egalitate, 16-16. Santana, Vlaicu, Popescu și Crăciun au profitat în debut de meci de ratările cehilor, care au luat sub asediu coșul, dar cu mai multe nereușite decât reușite și au preluat conducerea, 2-1. Tricolorii au păstrat inițiativa pe tabelă până la 6-6, la jumătatea partidei. Cehia s-a desprins la un maxim de patru puncte (11-7), dar, după mai bine de șase minute în care nu a punctat, căpitanul Angel Santana a reușit prima sa aruncare, de două puncte, dând semnalul revenirii. România a egalat la 11, dar imediat a oferit două aruncări libere Cehiei și șansa desprinderii. O nouă serie bună, de patru puncte, i-a dus pe tricolori la un pas de sferturi, la 16-14, dar, cu cinci secunde înainte de final, Zachrla a restabilit egalitatea, cu un coș de două puncte. Vlaicu a avut victoria în mână, cu o aruncare de două puncte de ultim moment, ratată, iar aceasta a fost ultima șansă pentru campionii europeni din 2014. În timpul adițional, tricolorii nu au reușit să arunce la coș, iar Cehia a valorificat a doua încercare de a trimite mingea prin inel, pentru două puncte.


UPDATE 14:50 România rămâne cu o singură șansă la aur, la judo, Corina Căprioriu ratând dramatic victoria în sferturi, în fața sportivei din Kosovo, Nora Gjakova, la categoria -57 kg. Cele patru minute regulamentare s-au terminat nedecis, iar confruntarea a ajuns în prelungiri: după o primă decizie de avertisment, echivalentă cu înfrângerea pentru Corina, anulată de proba video, românca a pierdut meciul după ce arbitrul i-a sancționat lipsa de combativitate. Campioana Grand Slam-ului de la Baku va începe lupta pentru bronz împotriva nemțoaicei Miryam Roper.


UPDATE 14:30 Larisa Florian a părăsit lupta pentru aur în sferturi, învinsă de rusoaica Natalia Kuziutina. Parcursul său la Baku va continua însă, pe tabloul pentru bronz, primul duel fiind cu olandeza Birgit Ente,


UPDATE 14:15 Naționala feminină de baschet 3×3 a fost eliminată în optimi, de cvartetul Greciei, scor 6-15. Mărginean, Șipoș, Haas și Ursu au avut din nou probleme la finalizare, au ratat și aruncările de un punct, dar și pe cele de două puncte, primul coș fiind reușit de Anca Șipoș, la jumătatea partidei. Punctele României au fost aduse de Anca Șipoș (4 puncte) și Gabriela Mărginean (2 puncte).


UPDATE 14:00 Naționala feminină de baschet 3×3 începe parcursul pe tabloul eliminatoriu, în optimi. Mărginean, Șipoș, Haas și Ursu înfruntă echipa Greciei


UPDATE 13:55 Andreea Chițu este prima semifinalistă a României în concursul european, la -52 kg. Judoka din Germania, Mareen Kraeh, este adversara din careul de ași pentru campioana europeană din 2012.


UPDATE 13:50 Debut cu dreptul pentru Corina Căprioriu în concursul european: și-a asigurat prezența în sferturi, prin victoria în fața italiencei Giulia Quintavalle, iar România rămâne în luptă cu o sportivă la categoria -57 kg:


UPDATE 13:40 Judoka Loredana Ohai s-a oprit în optimile categoriei -57 kg, fiind învinsă de reprezentanta Olandei, Sanne Verhagen, medaliata cu bronz de la Campionatul Mondial din 2014.


UPDATE 13:10 Larisa Florian este a doua judoka tricoloră calificată în sferturile de finală ale categoriei -52 kg, după Andreea Chițu. Sportiva tricoloră a revenit spectaculos în ultimul minute al luptei, întorcând soarta meciului cu britanica Kelly Edwards. Pe tabloul de opt, Larisa o va înfrunta pe rusoaica Natalia Kuziutina, prezentă în 2014  atât pe podiumul european, cât și pe cel mondial.


UPDATE 12:45 Scrimerii și-au încheiat evoluțiile în ziua a 13-a a Jocurilor Europene. Bianca Pascu a părăsit concursul individual de sabie, învinsă 11-15 de Yana Obvintseva (Rusia). Floretistul Radu Dărăban părăsise concursul încă din grupe, fără victorie.


UPDATE 12:40 Judoka Andreea Chițu este în sferturile categoriei -52 kg, după succesul în fața israeliencei Roni Schwartz. Următoarea sa adversară: italianca Odette Giuffrida (20 ani).


UPDATE 12:20 Calificare pe tabloul principal pentru Bianca Pascu. Reprezentanta României la sabie a încheiat grupa F cu două victorii din cinci meciuri, pe locul patru. Pascu a învins-o pe belgianca Gevaert și pe reprezentanta gazdelor, Sevil Bunyatova, iar pe tabloul de 32 trage împotriva rusoaicei Yana Obvintseva (19 ani).


UPDATE 12:05 Italianca Giulia Quintavalle (32 ani, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, în 2008) este adversara Corinei Căprioriu din optimile categoriei -57 kg.


UPDATE 12:00 Judoka Loredana Ohai s-a calificat în optimile categoriei -57 kg, prin victoria în fața elvețiencei Larissa Csatari. Pe tabloul de 16, românca de 22 de ani va lupta cu reprezentanta Olandei, Sanne Verhagen, medaliata cu bronz de la Campionatul Mondial din 2014, învingătoare în prima luptă prin Ippon în fața ibericei Conception Bellorin.


UPDATE 11:50 România rămâne fără reprezentant în concursul masculin de judo: Remus Lazea cedează în șaisprezecimi, ca și fratele său, și nu va prinde nici măcar lupta pentru bronz.


Update 11:30 Surpriză neplăcută pentru România, la categoria -48 kg. Monica Ungureanu a fost eliminată din primul duel, în optimi, de turcoiaca Ebru Sahin. Eliminată înainte de sferturi, Monica nu prinde nici măcar tabloul de recalificare, contând pentru bronz.


Update 11:20 Două dintre favoritele României din concursul de judo și-au aflat adversarele din optimi: Andrea Chițu o va înfrunta pe israelianca Roni Schwartz (31 ani), Monica Ungureanu pe turcoaica Ebru Sahin (campioană în 2013 la Grand Slam-ul de la Baku).


Update 11:10 Prima victorie a României pe tatami-ul de la Baku este adusă de Larisa Florian, la categoria -52 kg. Sportiva de 19 ani a trecut de experimentata finlandeză Jaana Sundberg (dublă campioană de Grand Slam și a 12-a judoka a lumii, la această categorie). Larisa i se alătură astfel Andreei Chițu în optimile categoriei. Adversara sa pe tabloul de 16 va fi britanica de 24 de ani, Kelly Edwards


UPDATE 10:40 Înfrângere la judo și la masculin: Amado Lazea a rezistat doar câteva secunde pe saltea în prima sa luptă, la categoria -60 kg, în șaisprezecimi. Israelianul Artion Arshanski, prezent în top 5 la ultimele două ediții de Campionat European, l-a învins prin Ippon.


UPDATE 10:30 Dublă eliminare la înot, în serii: Robert Glință a încheiat prima etapă a concursului de la 200 m spate cu al 29-lea timp (2:07,98), cu o întârziere de aproape 9 secunde față de timpul de referință semnat de campionul de miercuri de la 100 m spate, britanicul Greenbank, singurul coborât sub bariera de două minute (1:59.06). Piteșteanul a ratat accederea în semifinale.

Ștafeta de 4X200 m liber, formată din Robert Glință, Bogdan Mihai Petre, Bogdan Andrei Scarlat și Gabriel Cristian Sonoc, a încheiat seriile cu ultimul timp (al 13-lea, cvartetul Norvegiei fiind descalificat), oprind cronometrul la 7:57,37 (cu un deficit de 22,24 secunde față de ultimul timp calificant în finala de opt, al Turciei, și cu 31,90 secunde în plus față de timpul de referință, reușit de înotătorii din Rusia 7:25,47).


UPDATE 10:20 Primul rezultat al zilei de pe tatami: Violeta Dumitru a pierdut prima luptă, la categoria -48 kg, în fața portughezei Leandra Freitas.

u


UPDATE 09:00 Se pregătește să intre în concurs Bianca Pascu, la sabie,  care va trage în Grupa F.


UPDATE 08:20 Radu Dărăban a fost eliminat după faza grupelor la Jocurile Europene Baku 2015, în proba de floretă masculin individual. Radu a pierdut toate meciurile din grupă și a ratat orice șansă de a urca pe tabloul de 32.


  • Ziua a 13-a a Jocurilor  Europene aduce din nou șanse importante la medalie pentru delegația României: trupa de șoc de la judo, cu două campioane europene în frunte, dă asaltul pe salteaua de la judo. Corina Căprioriu și Andreea Chițu, alături de Monica Ungureanu, țintesc podiumul competiției de la Baku, care punctează ca și Campionat European în 2015.

Corina Căprioriu (-57 kg ) este una dintre marile favorite la aurul continental: a avut un start de sezon 2015 fabulos, cu patru prezențe pe podium în cele șase concursuri în care s-a bătut, iar Baku este un oraș cucerit deja de sportiva de 28 de ani, întrucât în luna mai câștiga aurul la Grand Slam-ul organizat chiar în capitala Azerbaidjanului. Căprioriu, revenită după o accidentare, începe concursul direct în optimi, beneficiind de un tur liber, iar în primul meci va înfrunta învingătoarea luptei dintre italianca Giulia Quintavalle (32 ani, campioana olimpică a categoriei la Jocurile Olimpice de la Beijing, în 2008) și slovena Vlora Bedeti.

Tot în optimi intră pe saltea și Monica Ungureanu, revelația judo-ului românesc din 2015, campioană la Grand Slam-ul de la Baku la categoria Alinei Dumitru,  -48 kg. Adversara sa va fi decisă de meciul Shira Rishony (Israel, multiplă medaliată la Grand Prix-uri) – Ebru Sahin (Turcia – campioană în 2013 la Grand Slam-ul de la Baku).

Andreea Chițu, al treilea glonț important pentru România, joi, în concursul de judo își așteaptă adversara pentru optimile categoriei -52 kg din lupta Roni Schwartz (Israel, 31 ani) – Sakina Zayirova (Azerbaidjan, 19 ani). Chițu a obținut argintul la începutul lunii mai, la competiția organizată la Baku și doatată cu premii totale în valoare de 154.000 de dolari.

Joi, pe salteaua de la judo, România va mai fi reprezentată de frații Lazea – Amado, la categoria -60 kg și Remus, la categoria -66 kg, Violeta Dumitru, la – 48 kg, Larisa Florian, la -52 kg și Loredana Ohai, la categoria -57 kg,  toți intrând în concurs în șaisprezecimi. Amado Lazea are un prim duel cu israelianul Artion Arshanski, prezent în top 5 la ultimele două ediții de Campionat European, cu un loc 3 în 2013, iar Remus debutează împotriva belgianului Jasper Lefevere. Violeta Dumitru o înfruntă pe portugheza Leandra Freitas, Larisa Florian pe experimentata finlandeză Jaana Sundberg (campioană în 2013 la Grand Slam-ul de la Baku), iar Ohai pe elvețianca Larissa Csatari.

La scrimă, Radu Dărăban (32 ani, locul 132 mondial în sezonul 2014/2015) ia startul în concursul individual la floretă, într-o grupă cu un singur sportiv cu clasament mai slab decât al său. El îi va întâlni în ordine, pe: germanul Georg Doerr (20 ani, locul 96 mondial), britanicul Marcus Mepstead (25 ani, locul 79 mondial), italianul Alessio Foconi (25 ani, locul 25 mondial), polonezul Leszek Rajski (31 ani, locul 39 mondial) și grecul Nikolaos Kontochristopoulos (22 ani, locul 397 mondial). Bianca Pascu (27 ani, locul 151 mondial) este reprezentanta României la sabie: grupa sa include două sportive cu clasament mai slab – belgianca Alexandra Gevaert (18 ani, locul 394 mondial) și britanica Aliya Itzkowitz (21 ani, locul 346 mondial), alături de rusoaica Victoria Kovaleva (25 ani, locul 45 mondial), ucrainianca Olga Zhovnir (26 ani, locul 52 mondial) și reprezentanta gazdelor, Sevil Bunyatova (25 ani, locul 125 mondial).

La înot, Robert Glință revine în bazin pentru seriile de la 200 m spate, Emilia Colți-Dumitrescu vizează calificarea la 1.500 m liber, iar ștafeta de 4X200 m liber, formată din Robert Glință, Bogdan Mihai Petre, Bogdan Andrei Scarlat și Gabriel Cristian Sonoc, ia startul tot în serii.

Naționalele de baschet 3×3 încep marile examene la Baku. După două zile în care meciurile au contat doar pentru stabilirea unui culoar mai accesibil spre podium, joi se dă startul tabloului eliminatoriu. Puțin surprinzător, naționala feminină a impresionat mai mult în grupe decât cvartetul masculin. Gabriela Mărginean, Anca Șipoș, Andra Haas și Sonia Ursu intră în dueul din optimi cu naționala Greciei după două victorii concludente – o victorie la scor în fața Israelului, dar și un succes de palmares și aducătoare de moral în fața Rusiei, campioana europeană venită la Baku cu două jucătoare de Top 15 mondial în baschetul în trei. Campionii europeni Angel Santana, Cătălin Vlaicu și Bogdan Popescu, alături de Cristian Crăciun, au o mini-revanșă de luat, după trei meciuri în faza grupelor presărate cu erori și imprecizii la finalizare. Tricolorii întâlnesc Cehia, iar jucătorii noștri au de rezolvat două probleme – transformarea aruncărilor libere și numărul de puncte trecute pe tabelă de căpitanul Santana, extrema noastră reușind în total 11 puncte, în 3 meciuri, nereușind să treacă de cota cinci în vreun duel.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită…
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
BREAKING | Andrei Ivan a plecat de la Universitatea Craiova şi va câştiga un salariu uriaş. Cu ce echipă s-a înţeles
BREAKING | Andrei Ivan a plecat de la Universitatea Craiova şi va câştiga un salariu uriaş. Cu ce echipă s-a…
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din ultimii 30 de ani
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din…
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
×